Cestujeme za kopec III # KOSTEL SV.BLAŽEJE - NEŽICHOV# KARLOVARSKÝ KRAJ
Zastavení u kostela Sv. Blažeje a ochutnávka z farmy Belina
Minulý víkend se Sousedská kafírna opět vydala na cesty, tentokrát do malebné vesničky Nežichov v Karlovarském kraji. Tato lokalita není turisticky tolik známá, ale právě proto má své nezaměnitelné kouzlo. Nežichov leží zhruba 30 minut od Karlových Varů a láká především svým klidem a krásnou okolní přírodou.
Místo, které mě při mých toulkách nejvíce okouzlilo, je kostel Sv. Blažeje. I když není v dokonalém stavu, má svou zvláštní atmosféru. Jeho starobylé zdi vyprávějí příběhy mnoha generací, které se tu kdysi scházely. Kostel, stejně jako celé okolí, byl v minulosti součástí Sudet, což na tomto místě dodnes cítíte.
Velkou zásluhu na zachování tohoto kulturního pokladu mají místní nadšenci z neziskové organizace Cesta z města, z.s.. Již několik let usilují o obnovu kostela a dalších památek v regionu, a tím přispívají k zachování kulturního dědictví, které by jinak mohlo upadnout v zapomnění. Jejich práce je obdivuhodná a inspirující – díky nim má toto místo šanci na nový život.
Ovšem než se vydáte na další cestu, je zde ještě jedno místo, které by nemělo uniknout vaší pozornosti – BIO farma Belina. Tato rodinná farma už více než 20 let s láskou a tvrdou prací kultivuje okolní krajinu Třebouňského vrchu a kotliny u Blažejského rybníka. Farma Belina je synonymem pro poctivou bio produkci, která získává ocenění nejen v Karlovarském kraji, ale i na celorepublikové úrovni.
A co by to bylo za výlet, kdybychom si na něm nedali něco dobrého? Ve Sousedské kafírně jsme velkými fanoušky místních výrobků – ať už se jedná o vynikající halloumi, tvaroh, nebo další lahůdky. Naše slané palačinky s místním halloumi nebo tvarohové buchty z farmářského tvarohu jsou vždy hitem, který si zákazníci zamilují. Je to právě propojení poctivé místní suroviny s tradičními recepty, které dělá naše dobroty tak jedinečné.
Zastavit se v Nežichově, vychutnat si klid u kostela Sv. Blažeje a zakončit den ochutnávkou skvělých produktů z farmy Belina je zážitek, který stojí za to. Pokud budete mít cestu kolem, určitě se zastavte – a nezapomeňte si odnést něco dobrého domů!
Závěrem tedy jedno doporučení – pokud vás toulání Karlovarským krajem láká, nezapomeňte se zastavit i v Nežichově. Ať už to bude u kostela, nebo na farmě, určitě si odvezete skvělou náladu a možná i pár farmářských pochoutek do své kuchyně.
Protože káva chutná vždycky o něco lépe, když ji spojíte s tím nejlepším, co příroda a lidská píle dokáže nabídnout.
Tvarohový koláč z Nežichova
500 g hladké mouky
250 ml mléka
40 g čerstvého droždí
100 g pískového cukru
100 g rozpuštěného másla
2 žloutky
špetka soli
50 g mandlových plátků
50 g rozinek v rumu
1 lžička citronové kůry
trochu hladké mouky na poprášení
Ingredience na náplň:
750 g tučného tvarohu z BIO farmy Nežichov Belina
2 celá vejce
150 g pískového cukru
50 g mandlových plátků
50 g rozinek v rumu
1 lžíce citronové kůry
1 vanilkový cukr
Na dokončení:
10 lžic strouhaného perníku
100 g rozpuštěného másla
50g rumu
moučkový cukr na posypání
Postup:
Do mísy odvážíme mouku a rozdrobíme droždí a vidličkou rozmícháme kvasnice s mlékem a troškou okolní mouky na kašičku. Necháme vzejít asi 15 minut. Přidáme zbytek surovin a vypracujeme hladké těsto. To necháme zakryté kynout asi hodinu. Poté těsto rozdělíme na 3 stejné části. Posypeme si vál moukou a každý díl vyválíme na tenkou kruhovou placku. Pracujeme opatrně. Těsto obsahuje rozinky a mandle a mohlo by se místy trhat. Všechny suroviny na náplň promícháme vařečkou do hladké směsi, kterou ihned natřeme na připravené koláče. Necháme nepotřené jen okraje na šířku asi 2 cm. Tvaroh na koláči posypeme strouhaným perníkem. Okraje koláče přehneme na všech 4 stranách dovnitř, aby vznikl čtverec, ale zároveň byla vidět nádivka. Koláče opatrně přeneseme na sádlem vymazaný nebo pečicím papírem vyložený plech. Okraje koláče potřeme máslem a dáme péct do vyhřáté trouby na 180 stupňů asi na 30 minut. Po vytažení z trouby horký koláč potřeme zbytkem másla s rumem a zasypeme moučkovým cukrem.
Komentáře
Okomentovat