Cestujeme za kopec # VYSOČANY #OVESNÉ KLADRUBY

Když cestovat, tak nejlépe začít za kopcem. Naše první návštěva za zážitkem a skvělou kuchyní je cesta pro někoho krátká, ale pro mě osobně velmi milá a inspirující.

Potkat v dnešní době někoho, kdo má rád přírodu a zajímá se o udržitelnost, je přece skvělé, ne? A já ji potkala. Rodinu Augustových, která si zamilovala Slavkovský les a Slavkovský les je :-). Před 10ti lety řešili změnu místa a stylu života a velkou motivací jim byl tehdy 5ti letý syn. Je zajímavé pozorovat z povzdálí, jak se místo, které je pro někoho nezajímavé, proměňuje a naplňuje jejich vizi zachránit zaniklou obec a předat odkaz i dalším generacím. A co mě úplně dostalo, byl skvělý  kdoulový sirup a sladké mlsání. My si ale odvážíme z cesty za kopec recept na Kdoulový koláč. 

Rostlina kdouloň obecná pochází z jižní Asie, ale roste také například v jižnějších částech České republiky. Její plody se sklízí v říjnu a v listopadu. V chladné místnosti vydrží uskladněná i v zimě. Přestože čerstvé kdoule krásně voní, nekousejte si. Vylámete si na nich zuby. Čím déle jsou uskladněny, tím jsou měkčí, ale ani po částečném změknutí nechutnají zasyrova příliš dobře. Nejprve je třeba zbavit je kůry, nakrájet a uvařit. Často se z kdoulí připravují křížaly, které můžete jíst jen tak, nebo je přidat do nejrůznějších pokrmů, které rázem získají velice osobitý charakter. Asi nejčastěji se můžete setkat s kdoulovou zavařeninou, kompotem nebo želé. Toto ovoce totiž obsahuje vysoké množství pektinu. Tepelnou úpravou získávají kdoule zlatavou až oranžovou barvu. Toto netradiční ovoce je navíc velice zdravé. Je bohaté na vitaminy B a C a na minerály jako je vápník, draslík, železo nebo zinek. Působí také pozitivně na trávení.

  Kdoulový koláč

          150 g hladké mouky

·         100 g másla

·         80 g cukru

·         2 kdoule

·         3 vejce

·         4 lžíce medu

·         1 celá vanilka

·         2 lžičky skořice mleté

·         1/2 sáčku prášku do pečiva

·         máslo na vymazání formy

·         špetka soli

Koláčovou formu vymažte máslem a odložte stranou. V míse vyšlehejte vejce s cukrem do pěny a poté vmíchejte máslo. Do směsi přidejte oloupané a nadrobno nakrájené kdoule i zbytek surovin a pořádně promíchejte. Těsto vlijte do předem připravené formy a pečte ve vyhřáté troubě na 180°C asi 40 minut. Podávejte ještě teplé.



















·    


Vysočany 

(Wischezahn) je v současné době samota , součást obce Ovesné Kladruby  v okrese Cheb.  Samotu - zaniklou obec  naleznete cca 2,5 km  jižně od Ovesných Kladrub, v katastrálním území Vysočany u Ovesných Kladrub. Původní vesnice zanikla po druhé světové válce, dochoval se jediný statek (č.p. 7)  jenž je od roku 1991 chráněn jako kulturní  památka.  Po druhé světové válce byly Vysočany připojeny k Ovesným Kladrubům, ale ještě v 50. letech ztratily status místní části, protože vesnice prakticky zanikla. Z místní zástavby se dochovala jedna zemědělská usedlost. 

K opětovnému vzniku evidenční části obce došlo k 11. březnu 2019  poté, co  zastupitelstvo obce Ovesné Kladruby schválilo v říjnu 2018 zřízení nové části obce. Evidenční část obce byla opět současným zastupitelstvem  zrušena  k 31. prosince 2022. 






Komentáře

Oblíbené příspěvky